onsdag 13. juli 2011

Deba- stemmer fra det Indiske Hav

Av Hege Johnsen:
Hege Johnsen, NHO. Foto:
Thomas Bickhardt
Jeg befinner meg i det såkalte ”greenrommet” bak sceneteppet i Førdehuset sammen med 13 kvinnelige Deba-artister. De kommer fra øyen Maoytte nær Madagaskar i det Indiske Hav. Klokken er 20.00 og åpningkonserten på den 22. Førdefestivalen er akkurat begynt. Jeg er artistkontakt og ”festivalguide” for en gjeng med usedvanlig blide og lattermilde kvinner – og de gleder seg til å entre scenen.

Lyd og lysprøver på
åpningskonserten. Foto:
Hege Johnsen
Sunnfjords storstue skal snart romme hundrevis av gjester fra fjern og nær som vil høre det ypperste innen folkemusikk. Stemningen er god og kvinnene sminker seg og pynter seg med sjasminblomster. Jeg kikker litt ekstra på dem – er de nervøse? Tja, litt vanskelig å si i grunnen. De er konsentrerte og har tatt på seg festdrakt i hvitt og blått. Hennamalingen på hendene og føttene viser at dette er en høytydelig begivenhet.

Alle artistene som skal i ilden under kveldens stor konsert virker ganske avslappet. ”Mahotella Queens” sitter og prater om løst og fast, og som verdens eldste jenteband har de til sammen over 100 års erfaring fra diverse opptredener. Susane Backa og hennes musikere virker også tilsynelatende rolige.

Deba har akkurat komt til
Førde. Foto: Hege Johnsen
Reist i 48 timer
Kvinnene i Deba har reist i 48 timer og tusenvis av kilometer for å holde konsert på den 22. folkemusikkfestivalen i Sunnfjord. Førde er nemlig stedet for den beste folkemusikkfestivalen i Europa. 250 artister fra 25 forskjellige land sørger for det ypperste av folkemusikk fra hele verden.


Deba ved Huldrefossen. Foto:
Hege Johnsen
Deba er er en del av sufi-tradisjonen hvor de muslimske kvinnene hyller profeten Mohammed gjennom sang og dans. Sangene de fremfører er fra 1500-tallet og de synger på arabisk.

Sangen og bevegelsen de snart skal bergta publikummet med har en sterk energi . De bølgende bevegelsene sammen med rytmer fra håndtrommer gjør konsertopplevelsen hypnotisk.
 
Utflukt til Huldrefossen
Mellom diverse opptreder får vi tid til utflukt, og vi setter vi kursen mot Huldrefossen. Vi manøvrerer oss mellom kalver og kyr for å komme helt bort til fossen. 87 meter fritt fossefall gjør inntrykk på damene. Vi rekker også et lite stopp i Movika og en hyggelig guide tar seg tid til et lite crashkurs i den norske husmannsplass tradisjonen, og hesjing av høy.

Deba syngende inn resepsjonen
på Sunnfjord hotell.
Foto: Min Andenæs

Omou Sangare og Deba synger sammen!
Deretter reiser vi ned på hotellet hvor artistene samles for å spise lunch og middag. I det gruppen stiger ut av bussen begynner de å synge og går på rekke og rad inn resepsjonen og videre inn i restauranten. Alle gjestene legger fra seg bestikket og klapper med, og kjøkkenpersonalet kommer ut i restauranten for å få med seg bonuskonserten.

Plutselig reiser Omou Sangare seg– Afrikas mest kjente popartist – og synger med. Trampeklappen starter og det hele føles ganske magisk. Og det er jo nettopp slik musikken disse kvinnene representerer skal formidles; spontant og midt i folkemengden.
 
Jeg har fått et minne for livet, og tenker at jeg vil være artiskontakt på denne fantastiske festivalen til neste år også!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar