onsdag 13. juli 2011

Førdefestivalen - på rumensk


Av Margaret Anton, frå Moldova. Skriv generelt om Førdefestivalen, på rumensk:
Esti pasionat de muzica si dans, doresti sa descoperi lumea prin pierlele ei culturale unice atunci vino la Festivalului International de Muzica Folc din Førde. E locul unde se intersecteaza culturi mai vechi si mai noi, locul unde rasuna atit muzica populara traditionala cit si contemporana de pe intreg globul pamintesc.

Evenimentul se desfasoara anual in prima jumate a lunii iulie, intrun orasel micut de pe coasta de vest a Norvegiei numit Førde. Orasul este considerat centrul cultral din Sogn og Fjordane, care atit prin combinatia unica a muntilor, fjordurilor si ghetarilor vesnici, cit si prin grandoarea festivalului a devenit astazi un centru cultural internatioanal.

Infiintat in 1990, fesivalul a reusit sa adune peste 4000 muzicieni profesionisti din peste 100 tari. Astazi Festivalul International de Muzica Folc din Førde este considerat cel mai mare festival de muzica folc din Scandinavia. Anul acesta Festivalul Inetrnational de Muzica Folk aduna peste 250 artisti din 27 tari ale lumii. Programul festivalului este destul de variat incepind cu concerte, atit in interior cit si sub cerul liber, expozitii, cursri de dans si activitati pentru micutii iubitori de muzica.

Festivalul a crescut an de an si a devenit cunoscut in intreaga lume dadorita conceptului deosebit si vedetelor renumite participante, astfel ajungind ca la cea de a 22 editie a festivalului sa adune femei cu renume de pe intreg globul pamintesc sub denumirea de “ Women`s World”. Aceste femei nu sunt doar artisti de exceptie; unele din ele reprezinta un model pentru generatiile noi, altele sunt rebeli adevarati ce isi croiesc propriul drum.

Mai multe despre Festivalul International de Muzica Folc din Førde poti gasi pe pagina web www.fordefestival.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar